Samisk tradisjon

Samisk tradisjon på Rennebumartnan

Det er i år 100 år siden samenes første landsmøte i Trondheim som åpnet 6. februar 1917 - dagen som senere er blitt Samenes nasjonaldag. Jubileet fikk navnet Tråante 2017, og blir markert på ulike vis gjennom året. Rennebumartnan bidrar også til å sette fokus på samisk kunst og kultur, og i anledning jubileet er det sydd sammen et spennende opplegg som støttes av Rennebu kommune.

- Vi har sørsamisk bosetting i Rennebu, så for oss er dette et viktig tema. I år har vi fått mange samiske tradisjonsbærere med på lasset, og i framtiden håper vi samisk håndverk og tradisjon blir en naturlig del av Rennebumartnan, sier temaansvarlig Anne Kristne Stavne.

Egen utstilling av lokalt samisk tradisjonshåndverk organisert av Maja Britt Renander fra Nerskogen.

Unni Fjellheim var én av de samiske utstillerne under Rennebumartna 2017. Hun har drevet familieforetaket  «Fjellvilt - Rørossamisk reinkjøtt» siden 1995.  
Hun har  gått to år ved sløydlinja i Jokkmokk. Hun «elsker å sy og skape av det reinen og naturen gir»: «Jeg har vokst opp med aahka og aajja/mine  besteforeldre som bestevenner - naboer - læremestre - inspiratorer hva angår livet om reinen som ‘bærer’ det hele. De var læremestre når det gjaldt høsting  av materialer, sløyden, språket, det samiske  kunstuttrykket og tankeverdenen førøvrig.»